Popular News

ICT Net Srbija i Bit Alijansa potpisali memorandum o saradnji

 
 

23.12.2019.

 

Regionalna saradnja Bit Alijanse i partnerskih organizacija kreira vrijednost za aktivnosti koje su usmjerene ka jačanju poslovnog okruženja IT kompanija u BiH i regiji. Povezivanje sa drugim asocijacijama iz regije omogućava usvajanje uspješnih praksi iz zemalja regije. S tim ciljem, Bit Alijansa je potpisala u Beogradu memorandum o saradnji sa klasterom „ICT Net“ Srbija. Memorandum su potpisale Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse i Marina Blagojević, direktorica ICT Net klastera.

 

Klaster “IKT mreža” (“ICT Net”) je udruženje kompanija, obrazovnih i naučno-istraživačkih institucija i pojedinaca posvećenih razvoju sektora informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji. Klaster je dio brojnih domaćih i međunarodnih mreža, a u svome radu klaster promoviše udruživanje i zajedničku saradnju za koju smatra da utiče na konkurentnost cijelog regiona.

 

„Izuzetno nam je zadovoljstvo što imamo priliku da dosadašnju uspešnu saradnju sa Bit Alijansom podignemo na jedan viši, strateški nivo. ICT Net se trudi da kroz svoje aktivnosti doprinese brendiranju ne samo Srbije, već i celog regiona. Zbog toga nam je drago da u svojoj mreži imamo prave partnere, koji će nam pomoći da region postavimo na mapu visoko tehnoloških destinacija sa kvalitetnim kompanijama i rešenjima“, istakla je Marina Blagojević, direktorica ICT Net klastera.

 

Bit Alijansa saradnjom sa partnerskim organizacijama nastoji unaprijediti trenutne potencijale IT industrije u BiH. Do sada, memorandum o saradnji Bit Alijansa je potpisala sa 70 partnerskih organizacija iz oblasti obrazovanja, javne uprave i nevladinih organizacija.

 

Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse navodi kako je razmjena iskustava te usvajanje uspješnih praksi iz regije izuzetno značajno za Bit Alijansu. „ICT Net klaster okuplja vodeće ICT kompanije iz Srbije, prvenstveno Beograda, a Srbija je u proteklih nekoliko godina postigla izuzetno značajne rezultate kada govorimo o IT industriji uopšte, posebno o unapređenju poslovnog okruženja za IT kompanije, povećanju broja zaposlenih u ovoj industriji,  te konkretnim koracima u IT obrazovanju koji imaju za rezultat kvalitetnije obrazovne programe, usklađenije sa onim sto IT tržište rada iziskuje, ali i dinamika promjena savremenih tehnologija. ICT Net prvi je u nizu partnera iz Srbije s kojim ćemo raditi na kreiranju kvalitetnijeg i jačeg IT ekosistema na ovim prostorima, a koji će edukovati i zapošljavati najkvalitetnije IT stručnjake te umrežavati neke od najjačih IT kompanija u cijelom regionu, sa tendencijom da udružujemo snage na velikim regionalnim i svjetskim projektima. Da zaključim, ponosni smo na ovo partnerstvo, vjerujemo da ćemo razmjenjivati izuzetno značajna iskustva i znanja i radujemo se svemu sto slijedi.“, istakla je Vučić.