Popular News

FIPA i Bit Alijansa potpisali memorandum o saradnji

 
Agencija za unapre─Ĺenje stranih investicija BiH (FIPA) i Udru┼żenje Bit Alijansa za informacione tehnologije potpisali su Memorandum o saradnji s ciljem promoviranja sektora informacionih tehnologija Bosne i Hercegovine, njegovih mogu─çnosti za privla─Źenje stranih investitora i zna─Źaja za ekonomski rast zemlje.
 
Imaju─çi u vidu sna┼żan rast koji je IT sektor zabilje┼żio u posljednjih nekoliko godina u BiH, FIPA i Bit Alijansa ─çe dati svoj doprinos za dodatno unapre─Ĺenje privrednih mogu─çnosti ovog sektora, te unapre─Ĺenje zakonskog okvira za njegov razvoj i privla─Źenje novih stranih investitora. Tako─Ĺer ─çe raditi na zajedni─Źkoj promociji ovog sektora kako u BiH tako i u inostranstvu, te ─çe poticati i koordinirati istra┼żivanja i razvoj tehni─Źko-tehnolo┼íkih dostignu─ça.
 
Ova oblast privrede raste iz dana u dan i ima sve pretpostavke da postane pokreta─Źka snaga ekonomskog razvoja i smanjenja nezaposlenost. To je ujedno i sektor koji zemljama u tranziciji, na efikasan na─Źin mo┼że pomo─çi u tehnolo┼íkom napretku, ali i u─Źestvovati u industrijskom razvoju zemlje.
 
Bit Alijansa je krovno udru┼żenje 29 IT kompanija koje djeluju u Bosni i Hercegovini. Kompanije-─Źlanice trenutno zapo┼íljavaju vi┼íe od 2000 zaposlenika i jedan od ciljeva aktivnosti koje Bit Alijansa realizuje jeste da se umanji deficit kvalifikovanog radnog kadra te obrazuju stru─Źnjaci u IT sektoru. Kontinuiranom promocijom IT sektora i potencijala koji se kreiraju unutar njega, Bit Alijansa podsti─Źe mlade da kao svoje karijerno opredjeljenje izaberu softversko in┼żenjerstvo.