Popular News

Druga konferencija o potencijalima razvoja softverske industrije u BiH

 

Procjene su da u Bosni i Hercegovini trenutno nedostaje 6.000 softver-in┼żenjera

 
Bosna i Hercegovina je danas izgubila 1,5 miliona BAM potencijalnog prihoda. To je svakodnevni gubitak zbog nedostatka kvalificirane radne snage za potrebe softverske industrije u Bosni i Hercegovini. Asocijacija kompanija softverske industrije Bit Alijansa procjenjuje da postoji hitna potreba za 6.000 softver-in┼żenjera, programera i ostalih stru─Źnjaka iz izvozno orijentirane bh. softverske industrije. Procjena je da bi se njihovim anga┼żmanom u Bosni i Hercegovini prihodovalo vi┼íe od 540 miliona maraka godi┼ínje.
 
ÔÇ×Bit Alijansa smatra da bi Bosna i Hercegovina trebala usmjeriti dru┼ítvenu energiju na ┼íkolovanje softver-in┼żenjera. Ukoliko bi popunili sve potencijalne tra┼żene pozicije u brzorastu─çoj softverskoj industriji, ona bi postala istinski motor razvoja na┼íeg dru┼ítva i vode─ça izvozna industrijaÔÇť, isti─Źe Armin Tali─ç, generalni menad┼żer Bit Alijanse. ÔÇ×Izuzev nekoliko pozitivnih primjera, na┼żalost, niti se institucionalno ula┼że u obrazovanje ovog kadra kroz univerzitete, niti postoji odgovaraju─ça zakonska i bud┼żetska podr┼íka dr┼żavnih strukturaÔÇť.
 
Softverske kompanije u Bosni i Hercegovini najvi┼íe rade za me─Ĺunarodne kompanije te svoja softverska rje┼íenja izvoze. Za dalji razvoj ove industrije neophodni su odgovaraju─çi obrazovani kadar, unaprije─Ĺena infrastruktura i poslovno okru┼żenje. Institucije vlasti na svim nivoima imaju svoju ulogu u ovome. Ukoliko se ne popune prazna radna mjesta u bh. softverskim kompanijama, investitori ─çe potra┼żiti poslovne partnere na drugim tr┼żi┼ítima, a time se ne─çe sprije─Źiti ni odliv mladih koji bi svoje zaposlenje na┼íli u Bosni i Hercegovini.
 
ÔÇ×Obrazovni sistem ne prati potrebe tr┼żi┼íta. Proizvodimo kadar koji se dugo zadr┼żava na biroima i doprinosi op─çem nezadovoljstvuÔÇť, upozorava Tali─ç i nagla┼íava da softverska industrija o─Źekuje od obrazovnih institucija i nadle┼żnih ministarstva da usmjeravaju mlade da studiraju informacione tehnologije. ÔÇ×S druge strane, dr┼żava bi trebala ponuditi zakonska rje┼íenja i odgovaraju─çe poticaje, jer softverska industrija ima mogu─çnost da smanji odliv mozgova te pove─ça plate┼żnu mo─ç stanovni┼ítva. Me─Ĺutim, treba reagirati odmahÔÇť, dodaje Tali─ç.
 
Softverska industrija ve─ç sada ima zna─Źajno u─Źe┼í─çe u ukupnom bruto doma─çem proizvodu BiH. Proizvodi ÔÇ×ekolo┼íki ─Źiste proizvodeÔÇť, bilje┼żi rast izvoza, primanja su za 50% iznad prosjeka u zemlji, vi┼íe od pola zaposlenika je mla─Ĺe od 35 godina.
 
Bit Alijansa okuplja 33 softverske kompanije sa vi┼íe od 2.000 visokokvalificiranih zaposlenika. Procjene su da u BiH trenutno radi izme─Ĺu 4.000 i 4.500 programera. Iz bh. ┼íkola iza─Ĺe ┬ádo 250 softver-in┼żenjera godi┼ínje.
 
S ciljem prezentacije dosada┼ínjih rezultata i aktivnosti realizovanih u svrhu osna┼żivanja softverske industrije u BiH, Bit Alijansa u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i prometa BiH organizuje Drugu konferenciju o potencijalima razvoja softverske industrije BiH. Konferencija ─çe se odr┼żati 10. maja 2018. godine u Parlamentarnoj skup┼ítini BiH.
 
Uz slogan ÔÇťUspjesi, izazovi i mogu─çnostiÔÇŁ┬á Konferencija ima cilj predstaviti realizovane aktivnosti usmjerene razvoju softverske industrije Bosne i Hercegovine kao i uspostavljanje kontinuiteta podr┼íke softverskoj industriji s posebnim osvrtom na segment obrazovanja i institucionalne podr┼íke.
 
Na konferenciji ─çe biti predstavljen i primjer Bugarske koja je iskoristila globalnu potrebu za softver-in┼żenjerima. Prepoznata je kao ÔÇ×Silicon ValleyÔÇť ovog dijela Evrope, bugarska softverska industrija bilje┼żi godi┼ínji rast od 17%, zapo┼íljava 65.000 stru─Źnjaka i ─Źini 2,4% BDP-a Bugarske.
 
U─Źesnici i gosti ovogodi┼ínje Konferencije ─çe biti predstavnici IT kompanija u BiH, institucija vlasti u BiH sa svih nivoa, predstavnici obrazovnih institucija, predstavnici drugih perspektivnih industrija u na┼íoj zemlji, zatim predstavnici me─Ĺunarodnih institucija i organizacija u BiH, nevladinog sektora, medija i druge relevantne zainteresirane javnosti.