Popular News

Druga gimnazija Sarajevo i Bit Alijansa potpisali memorandum o saradnji

 
17.09.2018.

 

Danas je u prostorijama Druge gimnazije Sarajevo upriličeno potpisivanje memoranduma o saradnji između Druge gimnazije Sarajevo i Bit Alijanse. Potpisivanju su prisustvovali Seid Alibegović, direktor Druge gimnazije i Armin Talić, generalni menadžer Bit Alijanse. Potpisivanjem sporazuma o saradnji ozvaničena je saradnja na projektima koji će u budućnosti biti realizovani u svrhu promocije softverske industrije među učenicima i mladim generacijama.

 

Druga gimnazija Sarajevo predstavlja jednu od najznačajnijih srednjih škola u Kantonu Sarajevo, ali i u državi, obzirom da obrazuje buduće lidere u svim segmentima društva. Od 2000. godine implementira međunarodni program IBDP na engleskom jeziku. Početkom 2018. godine, Druga gimnazija Sarajevo u saradnji sa Kantonalnim Ministarstvom obrazovanja, osnovali su Klub matematičara koji okuplja zainteresovane mlade i buduće olimpijce. Škola je opremljena savremenom IT tehnikom koju učenici svakodnevno koriste te unapređuju znanja potrebna za upis na fakultete, a u koncu i za rad u realnom sektoru.

 

Posebna priča škole su uspješni takmičari – matematičari, fizičari i informatičari – zbog kojih je škola dobila epitet matematičke gimnazije.

 

„Danas je Druga gimnazija moderna srednja škola u kojoj se učenici pripremaju za savremeni život i izazove XXI vijeka. To je škola koja primjenjuje najsavremenije metode odgojno-obrazovnog rada, po najvišim međunarodnim standardima. Cilj današnjeg potpisivanja memoranduma o saradnji jeste zajednička realizacija projekta IT Klub s ciljem poticanja i koordinacije istraživanja i razvoja tehničko-tehnoloških dostignuća. Zatim, planiranje IT četverogodišnjeg smjera, i učešće u realizaciji Centara za edukaciju nastavnika informatike u BiH.“, naveo je Seid Alibegović, direktor Druge gimnazije Sarajevo.

 

Bit Alijansa kontinuirano radi na ostvarivanju uspješne saradnje sa obrazovnim institucijama u Bosni i Hercegovini, istakao je Armin Talić, generalni menadžer Bit Alijanse i izrazio veliko zadovoljstvo što se Druga gimnazija Sarajevo pridružila partnerskim institucijama Bit Alijanse s kojim Bit Alijansa aktivno radi na poboljšanju obrazovnih programa širom BiH.