Popular News

Studijska posjeta TeŔnju: Digitalna transformacija

06.03.2024. godine

 

U okviru studijske posjete Općini TeÅ”anj, koja je bila fokusirana na primjere dobrih praksi u oblasti digitalne transformacije jedinice lokalne samouprave, gosti iz općina IlijaÅ”, Fojnica, Kakanj, Centar Sarajevo i gradova Živinice i Lukavac imali su priliku upoznati se sa inicijativama i projektima, pozitivnim praksama i izazovima s kojima se Općina TeÅ”anj susretala u prethodnim godinama, kao i sa planovima za budućnost.

 

Općinski načelnik, Suad Huskić, otvorio je događaj, ističući važnost digitalne transformacije za unapređenje lokalnih zajednica. Aleksandar Mastilović, konsultant za kreiranje Mape puta digitalne transformacije, predstavio je metodologiju po kojoj je izrađena Mapa puta, dok je Aidin Ibrahimkadić, koordinator Smart City projekta u TeÅ”nju, podijelio iskustva i planove za buduće digitalne inovacije.

 

Posebnu pažnju gostiju privukla je aplikacija za upravljanje Strategijom, koju su predstavili autor Nermin Kantić i stručni savjetnik za strateÅ”ko planiranje Almir Ljevaković, dok su Mirko Gajić i Ana Lojić iz kompanije Lanaco demonstrirali Smart City rjeÅ”enja, ističući implementaciju Pametnog parkinga u Općini TeÅ”anj.

 

Amira Omanović, programska menadžerica GIZ-a u BiH, zaključila je događaj zahvaljujući prisutnima na angažmanu i podrÅ”ci.

 

Kao zavrÅ”ni dio posjete, gosti su posjetili prostorije novootvorenog Tech-laba, gdje ih je dočekao direktor TRA, Edin Ibrahimović, koji je predstavio planove i ideje za buduće inovacije u TehnoloÅ”kom centru.