Popular News

Bit Alijansa dio Evropske platforme za saradnju klastera

 

25.01.2019.

 

Europska platforma za saradnju klastera predstavlja platformu koja ima za cilj pružanje različitih savremenih alata klaster organizacijama. Evropska platforma za saradnju klastera se prvenstveno bavi potrebama menadžmenta klastera, ali je njegov bogat sadržaj koristan kako za članove klastera malih i srednjih poduzeća tako i za kreatore politike klastera na regionalnoj, nacionalnoj ili međunarodnoj razini. Platforma promoviše i pomaže pri kvalitetnom umrežavanju klastera iz različitih sektora, razvijanju transnacionalne i međunarodne saradnje te uvezuje najuspješnije klastere vodećih sektora.

 

Bit Alijansa kontinuirano kreira kvalitetnu saradnju između regionalnih klastera s ciljem razmjene iskustva i uspješnih praksi. Učešće u Evropskoj platformi za saradnju klastera doprinosi kreiranju dodatne vrijednosti za Bit Alijansu i saradnje sa evropskim i svjetskim organizacijama.

 

U novembru 2018. godine Bit Alijansa je učestvovala na događaju EU-Western Balkans Cluster Policy Learning and Matchmaking Event u Zagrebu u organizaciji Evropske platforme za saradnju klastera. Događaju je prisustvovalo 66 klaster organizaciji koje posluju u 7 različitih sekotra u 21 državi. Ključna vrijednost događaja bila je razmjena uspješnih praksi u različitim klasterskim organizacijama. Vrlo je važna činjenica da države Evropske unije, ali i ostale, vide veliku vrijednost u zajedničkom djelovanju kroz klastere te dobivaju veliku podršku od matičnih država.

 

Važno je istaći značaj učešća u ovoj i sličnim platformama koje omogućavaju da Bit Alijansa promoviše svoje ciljeve i aktivnosti široj javnosti i omogućava međunarodnu saradnju.

 

Profil Bit Alijanse možete pogledati na https://www.clustercollaboration.eu/cluster-organisations/bit-alliance