Popular News

Bit Alijansa dio Evropske platforme za saradnju klastera

 

25.01.2019.

 

Europska platforma za saradnju klastera predstavlja platformu koja ima za cilj pru┼żanje razli─Źitih savremenih alata klaster organizacijama. Evropska platforma za saradnju klastera se prvenstveno bavi potrebama menad┼żmenta klastera, ali je njegov bogat sadr┼żaj koristan kako za ─Źlanove klastera malih i srednjih poduze─ça tako i za kreatore politike klastera na regionalnoj, nacionalnoj ili me─Ĺunarodnoj razini. Platforma promovi┼íe i poma┼że pri kvalitetnom umre┼żavanju klastera iz razli─Źitih sektora, razvijanju transnacionalne i me─Ĺunarodne saradnje te uvezuje najuspje┼ínije klastere vode─çih sektora.

 

Bit Alijansa kontinuirano kreira kvalitetnu saradnju izme─Ĺu regionalnih klastera s ciljem razmjene iskustva i uspje┼ínih praksi. U─Źe┼í─çe u Evropskoj platformi za saradnju klastera doprinosi kreiranju dodatne vrijednosti za Bit Alijansu i saradnje sa evropskim i svjetskim organizacijama.

 

U novembru 2018. godine Bit Alijansa je u─Źestvovala na doga─Ĺaju EU-Western Balkans Cluster Policy Learning and Matchmaking Event u Zagrebu u organizaciji Evropske platforme za saradnju klastera. Doga─Ĺaju je prisustvovalo 66 klaster organizaciji koje posluju u 7 razli─Źitih sekotra u 21 dr┼żavi. Klju─Źna vrijednost doga─Ĺaja bila je razmjena uspje┼ínih praksi u razli─Źitim klasterskim organizacijama. Vrlo je va┼żna ─Źinjenica da dr┼żave Evropske unije, ali i ostale, vide veliku vrijednost u zajedni─Źkom djelovanju kroz klastere te dobivaju veliku podr┼íku od mati─Źnih dr┼żava.

 

Va┼żno je ista─çi zna─Źaj u─Źe┼í─ça u ovoj i sli─Źnim platformama koje omogu─çavaju da Bit Alijansa promovi┼íe svoje ciljeve i aktivnosti ┼íiroj javnosti i omogu─çava me─Ĺunarodnu saradnju.

 

Profil Bit Alijanse mo┼żete pogledati na https://www.clustercollaboration.eu/cluster-organisations/bit-alliance