“EduBits – IT Courses” – WHAM

U martu 2020. godine, a u sklopu projekta „Razvoj radne snage i većeg pristupa tržištima (WHAM)“ potpisan je grant ugovor između Bit Alijanse i USAID, s ciljem realizacije projekta “EduBits – IT Courses”.

 

Realizacijom ovog projekta tokom 2020. i 2021. godine dao se značajan doprinos osposobljavanju i zapošljavanju radne snage na tržištu rada IT industrije, te je omogućena obuka iz različitih IT tehnologija za preko 100 stručnjaka. 

 

Učesnici su dobili priliku da razviju svoju IT karijeru i vještine, kako bi u budućnosti mogli raditi na projektima u članicama Bit Alijanse i doprinosili njihovom daljnjem razvoju, a tematika kurseva je odabrana na osnovu potreba IT kompanija u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli, s obzirom na nedostatak stručne IT radne snage na tržištu rada. Ovo je još jedan u nizu projekata Bit Alijanse posvećenih povećanju i dostupnosti prilika za sticanje IT znanja i vještina u cilju kreiranja IT radne snage za kojom postoji velika potražnja.

 

Projekat “Podrška IT edukacijskim inicijativima” je osmišljen kao mjera podrške tehničkom osposobljavanju i zapošljavanju u IT kompanijama, članicama Bit Alijanse s obzirom na nedostatak stručne IT radne snage na tržištu rada. U okviru projekta su realizovani tri vrste treninga:

  • IT treninzi u kompanijama u svrhu zapošljavanja – 62 polaznika
  • up-skill treninzi za postojeću radnu snagu u IT kompanijama – 21 polaznik
  • kursevi za nezaposlene i širu javnost – 70 polaznika

 

U navedenim treninzima u 2020. godini je učestvovalo ukupno 153 polaznika, 25 polaznika je zaposleno nakon realizovanih treninga u IT kompanijama. 

 

Tokom 2021. godine, a s ciljem pružanja podrške i omogućavanja tehničkog osposobljavanja, kao i zapošljavanja u  sklopu IT kompanija u konačnici, realizovano je 13 kurseva u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru I Tuzli. Kurseve je uspješno završilo 104 polaznika i to 30 polaznika u Sarajevu, 41 u Banjaluci, 20 u Mostaru i 13 u Tuzli, od kojih je zaposleno 20 polaznika tokom trajanja projekta. 

 

U projektu su učestvovale kompanije: Authority Partners, ECHO Technology Solutions, Klika, LANACO, Ministry of Programming, PlanetSoft i Way7 Technologies.