Popular News

Žao nam je, ovaj sadržaj je dostupan samo na English. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Kompanija Atlantbh organizovala prvi Sarajevo Data Science Day

 
Izvor: Klix.ba
 
18.10.2019.
 
U organizaciji kompanije Atlantbh, jučer je u Sarajevu održana jednodnevna konferencija Sarajevo Data Science Day koja je okupila sve one koji se bave ili žele da se bave podacima.
 
Više od 200 profesionalaca, akademika, studenata i entuzijasta koji rade u Data Science, Big Data, Data Mining, Machine Learning ili Artificial Intelligence područjima, imalo je priliku da čuju nekoliko vrhunskih predavača i Data Science stručnjaka, te da razmijeni iskustva, i znanje iz ove oblasti.
 
Kroz interesantna izlaganja i panel diskusiju, posjetiocima su približeni trendovi i inovacije iz oblasti big data analitike, mašinskog učenja, eksplorativne analize, te primijenjenog Data Science-a.
 
Kompanija Atlantbh, koja je organizator konferencije, je na vrijeme prepoznala svjetski trend i popularnost ove oblasti, pa u saradnji sa nekim od najvećih svjetskih kompanija, već godinama koristi statističke alate i algoritme vještačke inteligencije za rad na interesantnim i kompleksnim projektima.
 
Konferenciju je otvorio Milad Čerkić, CEO kompanije Atlantbh koji je poručio posjetiocima da se pridruže avanturi zvanoj “Data Science”.
 
“Podaci se generišu velikom brzinom, a analiza ovih podataka, te pretvaranje informacija u vrijedan resurs pri kreiranju poslovnih strategija i inovativnih proizvoda je ono što čini ovu oblast zanimljivom mnogim vodećim kompanijama i IT stručnjacima. Saradnjom sa nekim od najvećih svjetskih kompanija, mi smo još davno započeli svoj put u Data Science oblast. Investirajući vrijeme, koristeći moderne statističke tehnike i algoritme vještačke inteligencije, te radeći na kompleksnim i izazovnim projektima, stekli smo neprocjenjivo iskustvo u ovoj oblasti. Organizacijom Sarajevo Data Science Day-a želimo nesebično sa svima podijeliti svoje znanje, te povezati i podstaći profesionalce, akademike i sve ostale entuzijaste na usavršavanje i saradnju”, pojasnio je Čerkić.
 
Bit Alijansa kontinuirano podržava aktivnosti kompanija članica koje imaju za cilj jačanje i promociju IT društva i poslovnog okruženja, a direktorica Tatjana Vučić je u svom obraćanju publici istakla: “Data Science je oblast koja je veoma bitna za dalji razvoj IT sektora u BiH. Izuzetno smo ponosni što je naš Atlantbh to prepoznao, i kao i uvijek, vizionarski donio budućnost tehnologije u BiH, tako da se nadam da će ova konferencija postati tradicija.”
 
Veliku pažnju stručne javnosti izazvalo je predavanje prof. Mirsada Hadžikadića, autora preko pedeset naučnih radova, te profesora i direktora Instituta za kompleksne sisteme na Univerzitetu North Carolina.
 
“Ovaj događaj je za mene značio mnogo, jer se radi o tehnologijama na kojim sa ja proveo skoro čitav svoj profesionalni život. Zadovoljstvo je vidjeti da se ovakve stvari rade i u BiH”, izjavio je prof. Hadžikadić.
 
Izuzetno zanimljivo predavanje održao je i prof. Emin Tahirović, sa Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu.
 
“Veoma je važno organizirati događaje ovakvog tipa kako bi ljudi mogli imati prozor u Data Science svijet, te razumjeli šta je sve moguće sa algoritmima i načinom donošenja odluka putem njih”, rekao je.
 
Učesnici su imali priliku čuti o primjeni rješenja na Data Science projektima, pa su tako predavanja održali Data Scientist iz kompanije Bravo Systems Milorad Vujković, te Senior Data Scientist iz Atlantbh Belma Ibrahimović.
 
Osim inovativnih rješenja i trendova, učesnici su imali priliku prisustvovati panelu na temu “Budućnost AI-a = Kraj svijeta kakvog ga poznajemo?”, na kojoj su glavnu riječ vodili Samra Tanović, Aleksandar Mastilović i prof. Emin Tahirović uz moderatoricu Belmu Ibrahimović.
 
Prisutni su se složili da je održavanje evenata poput ovog ključno za umrežavanje unutar industrije, te rast i razvoj IT sektora u BiH, a iz Atlantbh poručuju da im je izuzetno drago što su ovaj događaj svojim prisustvom podržale kompanije koje zajedno s njima u sferama svog poslovanja rade na unapređenju poslovnog okruženja softverske industrije u BiH.