Popular News

Bit Alijansa i Cluj IT Cluster potpisali memorandum o saradnji

 
 

01.11.2019.

 

S ciljem razmjene uspješnih praksi, Bit Alijansa je u okviru posjete Cluju u Rumuniji potpisala memorandum o saradnji sa Cluj IT Cluster. Memorandum o saradnji su potpisali Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse i Andrei Keleman, izvršni direktor Cluj IT Cluster.

 

Saradnja će biti usmjerena u cilju kreiranja pozitivnog poslovnog okruženja koje će doprinijeti poboljšanju konkurentnosti IT kompanija u Rumuniji i Bosni i Hercegovini.

 

„Danas smo postavili temelje i nadamo se da će naša saradnja postati održiv odnos dva važna ekonomska sistema u ovom dijelu kontinenta, Cluja i Sarajeva. Naše zajednice su upoznate sa tragedijama, u ne tako dalekoj prošlosti, ali smo odlučni da ostavimo sve to iza sebe i izgradimo svijetlu budućnost za nas i za buduće generacije. Cluj i Sarajevo imaju potencijal da postanu uspješna priča u saradnji, zajedničkim projektima i društveno-ekonomskom razvoju gdje je IT industrija jedan od temelja. Radujemo se što ćemo njegovati ovo partnerstvo da postane jedna uspješna priča.”, naveo je Andrei Kelemen, izvršni direktor Cluj IT Clustera.

 

Cluj IT Cluster je asocijacija koja okuplja organizacije u oblasti informacionih tehnologija: pružatelja za softverske usluge i rješenja, univerzitete i istraživačke institute i javne institucije.

 

Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse ističe da su poslovni modeli klastera izuzetno specifični i kompleksni te da je neophodna saradnja sa drugim klasterima kako bi se razmijenile uspješne prakse sa drugim organizacijama. „Cluj IT Cluster okuplja velike kompanije koje čine glavnog aktera u pozicioniranju IT industrije u Rumuniji kao vodeće industrije. S obzirom da Bit Alijanse ulaže velike napore kako bi IT industrija u BiH bila proglašena strateškom industrijom, saradnja sa Cluj IT klasterom će nam pomoći da navedeno i ostvarimo usvajanjem najkvalitetnijih praksi iz regiona.“, istakla je Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse.